PROBIOTYKI I PREBIOTYKI- GDZIE ICH SZUKAĆ?

2

PROBIOTYKI I PREBIOTYKI- GDZIE ICH SZUKAĆ?

Kiedy za oknem pogoda sprzyjająca przeziębieniom, należy pamiętać o witaminach, które pomagają zwiększyć odporność organizmu. Bardzo często oprócz witamin lekarze zalecają przyjmowanie probiotyków w celu zwiększenia odporności,ale nie tylko..


CO TO JEST PROBIOTYK?

Sama nazwa „probiotyk”pochodzi od słowa greckiego co oznacza”dla życia”.

Według WHO probiotyki to preparaty żywieniowe, zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Czyli tzw. „dobre bakterie”.(najczęściej z rodziny Lactobacillus produkujące pałeczki kwasu mlekowego).

Fizjologicznie występują w przewodzie pokarmowym, a u kobiet także w pochwie.

GDZIE SZUKAĆ PROBIOTYKÓW?

Źródłem probiotyków mogą być suplementy diety, oraz preparaty farmaceutyczne, znaleźć możemy je w jogurtach, mleku, maślance czy kefirze.
Oprócz obecności kwasu mlekowego mają on wiele innych zalet w żywieniu człowieka. Dostarczają białka, zawierają dużą ilość wapnia, witamin z grupy A, D, B oraz wit.K.
Warto wspomnieć o warzywach kiszonych, w których również znajdują się bakterie mlekowe. np. kiszona biała i czerwona kapusta, ogórki, oliwki, cukinia, buraki, papryka oraz ocet jabłkowy. Swojskie Polskie „kiszonki”są godne polecenia, bo nie zawierają cukrów.

 

KORZYŚCI STOSOWANIA PROBIOTYKÓW?

Probiotyki korzystnie wpływają na pracę jelit, chronią mikroflorę jelitową przy kuracjach antybiotykowych. Naprawiają one szkody wyrządzone przez antybiotyki, które uszkadzają florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i w pochwie. Redukują alergie i enzymy (łagodzą objawy nietolerancji laktozy). Poprawia odtruwanie wątroby, ułatwiają procesy trawienne, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów, leczy chorobę wrzodową żołądka. Mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne. Pomagają też w zapobieganiu chorobom dziąseł.

Dobroczynny wpływ bakterii fermentacji mlekowej na organizm człowieka znany był już w starożytności. Dziś zastosowanie probiotyków w medycynie stale się poszerza na nowe obszary.

Najlepiej przebadanym szczepem, którego aktywność została potwierdzona w licznych badaniach klinicznych jest Lactobacillus rhamnosus GG.(LGG)Ten rodzaj szczepu ma potwierdzoną skuteczność w profilaktyce biegunek przy kuracjach antybiotykowych. Korzystnie wpływa na tzw. biegunkę w trakcie podroży u dzieci oraz na biegunkę szpitalną. Wpływa na odporność szczególnie w okresie jesienno-zimowym, warto włączyć dzieciom uczęszczającym do przedszkoli przez okres kilku miesięcy.


Dziś na rynku aptecznym mamy wiele preparatów z LGG min. Diclofor, Acidolac, Multilac baby, oraz wiele innych preparatów o właściwościach probiotycznych jak Linex, Enterol , miniLacton, miniLacton junior, Lacidobaby czy Trilac.

 

CO TO JEST PREBIOTYK?

Prebiotyki zwane także fuktooligosacharydami to tzw. „naturalny błonnik”, który odżywia przyjazne organizmowi bakterie, czyli probiotyki i stymuluje je do pracy.

PREBIOTYKI znajdują się w produktach naturalnych, takich jak czosnek, cebula, pory, szparagi, groch, fasola, inne rośliny strączkowe oraz w bananach.

Dużo prebiotyków znajduje się w pełnoziarnistych płatkach zbożowych. Spożywanie owsianki wzmocni Nasz układ odpornościowy, ale również wpłynie na prawidłową pracę układu trawiennego.

 
W celu jakichkolwiek pytań zapraszamy na Nasz CZAT!

Farmaceuta doradzi i odpowie na Wasze wszystkie pytania. ZAPRASZAMY!

Źródło
: Drogeria internetowa, http://drogeria-panax.pl